Het BKR
Als consumenten geld lenen wordt bijna altijd naar hun BKR verleden gekeken. Geld lenen zonder BKR toetsing is zeldzaam. Bij nog enkele geld lening organisaties en geld krediet instanties kun je terecht voor een lening zonder BKR toetsing. Geld lenen met BKR is echter de normale gang van zaken. Hieronder beschrijven wij ook het waarom ervan. BKR lenen is namelijk vooral gunstig voor u, als consument! Een negatieve bkr codering weerhoudt namelijk sommige bedrijven ervan om u toch te voorzien van een geld lening of een Gsm abonnement. U kunt zich niet verder in de schulden werken.

Bkr informatie
Het Bureau Krediet Registratie, afgekort de BKR, informeert organisaties die zich bij de BKR hebben aangemeldt, over gsm-abonnementen en de kredieten die de consument heeft afgesloten. Organisaties, zoals bijvoorbeeld kredietverstrekkers en telecommaatschappijen, kunnen dankzij de informatie die de Bureau Krediet Registratie vrijgeeft, hierdoor afwegingen maken of het wel verantwoord is nieuwe kredieten of abonnementen voor de GSM te verstrekken. Het BKR damt hierdoor risico’s van overkreditering bij de consument in. De consument wordt hierdoor beschermd, alsmede de organisaties die zich bij het BKR hebben aangesloten. Het BKR is daardoor eerder een hulpverleningsinstantie. Het is immers beter dat sommige consumenten niet meer kopen dan dat zij kunnen afbetalen. Deelnemers zijn daarom ook verplicht om achterstanden of achterstallige betalingen of een bkr lening, bkr krediet of bkr abonnement te vermelden. Het Bureau Krediet Registratie koppelt vervolgens met deze bkr gegevens een bkr code aan de consument. Met deze bkr code kan een kredietverstrekker bepalen of zij, ondanks de bkr codering, een geld lening ondanks negatieve bkr codering verleent.

Informatie over bkr codes:
Code H = Herstel: Wanneer een achterstand alsnog betaald wordt, dan wordt dit ook geregistreerd. U krijgt de code H. Deze code wordt overigens, dat is belangrijk om te vermelden, alleen genoteerd wanneer het een bkr lening is die normaliter gewoon nog doorloopt.
Code A = Afgelopen: BKR problemen zijn voor u als consument nog niet over wanneer u uw achterstand op een lening wel hebt afbetaald maar de bkr lening zelf is afgelopen. De gegevens worden nl. nog 5 jaar na dato bewaard. A.d.h.d. kunnen kredietverstrekkers en telecombedrijven alsnog bepalen dat u geen andere bkr geldlening kunt krijgen of bkr abonnement.

Nog meer codes:
Code I van geld lening met bkr = Schuldregeling of aflossingsregeling getroffen.
Code II van geld lening met bkr = Het restant v/d schuld is opeisbaar.
Code III van geld lenen met bkr = D’r is een bedrag van €250,- of meer afgeboekt.
Code IV van geld lening mét bkr = De kredietnemer (dat is de consument) is onbereikbaar. Er kan dus geen contact worden opgenomen met de consument. Belangrijk: BKR adviseert niet en oordeelt niet, maar beschikt alleen over de gegevens.

Hoofdactiviteit van de bkr:
Het informeren over de kredietgegevens van de consument. Ook levert de BKR een belangrijke bijdrage aan het tegengaan en het bestrijden van fraude en misbruik in de financiële wereld.

Wat wordt niet genoteerd bij bkr:
Het inkomen, Huurschulden, Openstaande of de onbetaalde rekeningen bij een energiebedrijf, Belastingschuld. Er zijn momenteel wel plannen om ook deze gegevens te gaan registreren. Of dit verstandig is, is nog maar zeer de vraag. Zo zijn er veel morele bezwaren gezien de privacy.

Studieschuld bkr
Studiefinancieringen van de IB-groep worden nooit door de BKR geregistreerd. (Ex) Studenten met een (lopende) lening of studieschuld kunnen zich hierdoor vrij bewegen en toch abonnementen of kredieten afsluiten. Studieschuld en bkr is dus niet van toepassing.

Opvallend:
Het is opvallend dat de consument via internet steeds vaker online naar bkr informatie zoekt. Het internet biedt inmiddels redelijk wat bkr sites die de consument informeren over bkr. Wij hebben zelf geïnventariseerd hoe de consument zoekt en zagen dat mensen vooral zoeken met opvallende zoekwoorden, en wel op de volgende manieren:

Geld lenen met bkr.
Lening bkr.
Bkr hypotheek.
Auto kopen met bkr.
GSM abonnement bkr.
Creditcard bkr.
Abonnement met bkr.
Bkr code 1.
Studieschuld bkr.
Doorlopend krediet bkr.
Bkr en uitkering.
Bkr auto leasen.
Negatief bkr.
Wat is bkr.
Bkr probleem.
Onterechte bkr.
Bkr toch geld lenen.
Geld lenen zonder bkr toetsing.
Geldschulden bkr
Geld lenen met bkr
Geld lenen zonder bkr

Onze conclusie is daarom ook dat veel consumenten onwetend zijn over de bkr en duidelijkheid willen. Ook merken wij op dat veel consumenten toch op zoek zijn naar alternatieven om geld te lenen ondanks een negatieve bkr codering. Deze zoektocht is begrijpelijk, temeer omdat het gewoon nog steeds mogelijk is geld te lenen ondanks een negatief bkr.